Tegenwoordig zijn er een heleboel verschillende modellen van Apple’s populaire smartphone, de iPhone, op de markt. Zoveel zelfs dat je mogelijk door het bos de bomen niet meer ziet. In deze blogpost lijsten we enkele verschillen tussen de verschillende modellen op, zodat jij een juiste keuze kunt maken.

Welke modellen zijn er tegenwoordig op de markt?

Tegenwoordig zijn er een aantal modellen op de markt: je hebt allereerst het nieuwe vlaggenschip van Apple, de iPhone 7 (en 7 Plus), daarnaast heb je ook nog steeds de iPhone 6S (en 6S Plus) die te koop zijn. Tenslotte heb je de iPhone SE, het instapmodel van Apple. In de volgende secties overlopen we de verschillende versies.

De iPhone 7 en (en 7 Plus)

De iPhone 7 (en 7 Plus) is het nieuwste topmodel van Apple. Met een 4,7 inch beeldscherm (5,5 inch in het geval van de 7 Plus), iOS 10 en 2 GB (of 3 GB in het geval van de 7 Plus) aan RAM-geheugen is dit een absoluut goede keuze voor wie steeds het laatste model in zijn/haar bezit wilt hebben. Je hebt de keuze uit 32 GB, 128 GB of 256 GB wat betreft opslagruimte (zowel voor de 7 als de 7 Plus). De behuizing is van metaal, en de iPhone 7/7 Plus is IP67-gecertificeerd, wat wil zeggen dat de smartphone ( deels) waterdicht en stofbestendig is. De processor is Apple’s eigengemaakte A10, een quad-core (4 kernen) met een kloksnelheid van 2,3 GHz. Ruim voldoende voor dagdagelijkse taken zoals bellen, SMS’en, je e-mails lezen of de Facebook-app gebruiken, maar ook voor zwaardere taken zoals multitasken (meerdere apps tegelijk gebruiken) of het spelen van spelletjes.

De iPhone 6S (en 6S Plus)

De iPhone 6S (en 6S Plus) was Apple’s vorige topmodel. De 6S beschikt over een 4,7 inch beeldscherm (de 6S Plus over 5,5 inch), iOS 9 en 2 GB RAM-geheugen (beide versies). De keuze voor de opslagcapaciteit bestaat uit 16 GB, 32 GB, 64 GB of 128 GB. Beduidend minder dus dan de 256 GB die de iPhone 7 (en 7 Plus) ter beschikking hebben. Ook de behuizing van de 6S (en 6S Plus) is van metaal, maar het verschil met de iPhone 7/7 Plus is dat deze versies geen IP-certificering hebben. Ze zijn dus niet waterdicht en/of stofbestendig. Een nadeel voor wie bijvoorbeeld vaak naar het strand gaat, of zijn smartphone wel eens meeneemt onder de douche. De processor is Apple’s eigengemaakte A9, een dual-core (2 kernen) met een kloksnelheid van 1,8 GHz. Ruim voldoende voor de eerder aangehaalde dagdagelijkse taken.

De iPhone SE

De iPhone SE is, zoals eerder al aangehaald, het instapmodel van Apple. De SE beschikt over een 4 inch beeldscherm, iOS 9 en 2 GB RAM-geheugen. Daarnaast kan je kiezen tussen 16 GB, 32 GB, 64 GB of 128 GB wat betreft opslagruimte. De behuizing is wederom van metaal, maar ook deze versie is niet IP-gecertificeerd. De processor is Apple’s eigengemaakte A9, een dual-core (2 kernen) met een kloksnelheid van 1,8 GHz, ruim voldoende dus voor de eerder aangehaalde dagdagelijkse taken.

Welke versie past het beste bij mij?

De eerste twee vragen die je jezelf moet stellen zijn: welk budget heb ik , en wat zijn mijn plannen qua gebruik? De iPhone 7/7 Plus zijn merkbaar duurder dan de 6S/6S Plus, en zeker dan de SE. De SE is het instapmodel met de laagste prijs. Is je budget beperkt, maar wil je toch zeker voor een iPhone gaan, en je hebt lage(re) vereisten qua prestaties, is de iPhone SE een goede keuze. Is je budget hoger, of heb je meer vereisten qua prestaties, is de iPhone 7/7 Plus de beste keuze. Het prijsverschil met de 6s/6s Plus is minimaal, terwijl de prestaties een stuk hoger liggen.

Hopelijk ben je hiermee voldoende geïnformeerd. Meer informatie over de verschillende iPhones kan je altijd terugvinden op Smartphones vergelijken, een website met als doel  het verzamelen van de technische specificaties en het oplijsten van plus- en minpunten van smartphones.