Draadloos internet is de standaard geworden. Voor veel Apple producten is het zelfs de enige manier van internetten. Een iPhone of iPad kan niets eens bedraad op internet aangesloten worden. Toch levert draadloos internet soms nog de nodige problemen op. Een slechte Wifi-verbinding levert problemen op bij intensief internetgebruik zoals gamen of streamen. Gelukkig kun je e.e.a. verbeteren voor een betere ontvangt. 5 tips.

Positie router

Natuurlijk is dit een inkoppertje maar je kunt je router net op een lastige plek hebben geplaatst. Verplaats je router eens om te kijken of de signaalsterkte toeneemt. Idealiter staat je router vrij en iets van de grond. Maar dit is niet altijd mogelijk. Verstop een router in ieder geval niet achter een bureau of tv.

Software router

Zorg er altijd voor dat je router is voorzien van de laatste firmware. Zo ben je zeker van de laatste standaard. Uiteraard kan je ook een nieuwe router aanschaffen zeker als het model dat jij hebt staan al even geleden is uitgekomen. Overweeg dan om een nieuwe N of AC router aan te schaffen. Bedenk hierbij dat er verschillende soorten zijn, de goedkopere modellen werken vaak alleen op 2.4 GHz of ondersteunen 2.4 en 5 GHz niet gelijktijdig.

Wifi kanaal

Het wifi signaal is vaak te verbeteren door een ander kanaal in te stellen. Zeker in drukke gebieden wil dit nog wel eens helpen. Veel van je buren zitten namelijk standaard op hetzelfde kanaal dat het signaal zwakker maakt. Je hebt de keuze uit kanaal 1 t/m 13. Veel draadloze routers staan standaard ingesteld op kanaal 6, probeer deze dus te vermijden omdat de kans groot is dat een aantal buren dit kanaal ook gebruiken. Op 5 GHz zou je niet veel last van storing moeten hebben, het wordt weinig gebruikt en het bereik is een stuk minder.

Wifi versterkers

Het wifi signaal is te versterken. Dit kan met een zogenaamde Wifi versterker. Deze wifi versterkers pikken het draadloze signaal op en sturen dit opnieuw door. Dit is de meest simpele manier om een wifi signaal te verbeteren. Veel providers leveren tegen betaling zo’n versterker. Uiteraard zijn de apparaatjes ook te koop bij alle elektronica webwinkels.

Snelheid internet

Het kan soms ook lonen om een snelheidsupgrade te maken voor over te stappen naar een nieuwe provider. Zo levert DSL vaak een (veel) lagere snelheid op dan kabel en glasvezel. Als je echt snel internet wilt hebben, is de kabel op dit moment een goede optie. Zo levert Ziggo momenteel het snelste internet waarbij de beloofde snelheid het dichtst bij de behaalde snelheid ligt. Maar weet dat draadloos altijd iets van snelheid kost.