Afgelopen maandagavond werd door Apple op WWDC 2013 aangekondigd dat iOS 7 standaard ondersteuning zal bieden voor gamecontrollers. Het wordt dus mogelijk om van een iPhone 5 een serieuze spelcomputer met besturing te maken. Fabrikanten van game-accessoires zullen niet meer afhankelijk zijn voor de ondersteuning van onder andere app-ontwikkelaars. De controllers zullen op alle iOS apparaten werken indien deze aan Apple’s eisen voldoen.

Apple heeft al twee mogelijke ontwerpen voor controllers vrijgegeven. Deze ontwerpen laten zien welke mogelijkheden er allemaal zijn. Eén controller is vergelijkbaar met die van de Playstation en Xbox en hang je los aan de iDevice, de andere controller omklemt de iPhone of iPod touch zodat het als het ware een gameboy wordt. De eerste soort controller zou in samenwerking met Apple TV erg interessant kunnen zijn. De iPhone kan de spelcomputer met hardware worden in interactie met de Apple TV. De iPhone stuurt het signaal naar de televisie waardoor men met een volwaardige controller op de eigen tv kan gamen. Op de controllers vindt men twee analoge sticks, vier schouderknoppen, vier actieknoppen en een richtingstoets. Deze controllers bieden dezelfde opzet als die controllers van de Xbox en Playstation ook bieden.

Apple stelt wel als voorwaarde dat de games zonder controller speelbaar moeten blijven op de verschillende producten van Apple waaronder de iPhone en de iPad. De gamessite TouchArcade vermeldt dat de controllers een MFI-stempel kunnen krijgen. MFI is het licentieprogramma van Apple voor hardware van andere partijen die iOS ondersteunen. MFI staat voor ‘Made for iPhone/iPod/iPad’. Deze stempel krijgen de controllers alleen indien ze voldoen aan Apple’s strenge voorwaarden, ze moeten probleemloos op allerlei apparaten werken.