Vorige week deden de eerste geruchten de ronde over de op handen zijnde nieuwe iPhone, die iPhone 5S of 6 zal gaan heten. De verwachting is dat de iPhone in september officieel wordt aangekondigd en, zoals dat bij de meeste voorgangers ook het geval was, aan het einde van dit jaar in de winkels ligt.

Zoals altijd wordt er hevig gespeculeerd over de mogelijkheden van de nieuwe iPhone. De verwachting is dat hij er qua ontwerp grotendeels hetzelfde uitziet als de iPhone 5, hoewel het aluminium omhulsel waarschijnlijk iets groter is. Ook bestaat de mogelijkheid dat het scherm weer iets groter wordt, van het 4”-scherm van de iPhone 5 naar een 4,3”-scherm. Hoewel Apple altijd pleitbezorger is geweest van de ‘handzame’ telefoon en aanvankelijk terughoudend was in het ontwikkelen van grotere schermen, melden bronnen dat er bij Apples leveranciers wordt geëxperimenteerd met grotere schermen. Verder zal de iPhone uiteraard draaien op het nieuwe iOS 7 en zou er een aantal nieuwe standaardapplicaties op het toestel zitten. Daarbij valt te denken aan Apples eigen concurrent van Spotify en natuurlijk het nieuwe iTunes Radio. Ten slotte zouden sommige basis-apps, zoals Weer en Safari, een complete make-over krijgen.

Dat klinkt natuurlijk allemaal leuk, maar echt vernieuwend is het niet. Wat maakt deze nieuwe iPhone nu écht de moeite waard? Apple zou Apple niet zijn als er niet een nieuw technologisch snufje op zijn nieuwste toestel te vinden was. Deze week verscheen er op internet een stukje code uit iOS 7 dat ‘een vingerafdruk die van kleur verandert tijdens het installatieproces’ prijsgeeft. Hieruit blijkt dat het nieuwe toestel mogelijk een vingerafdruksensor heeft, die verwerkt zit in de home-button. De mogelijkheden met vingerafdrukherkenning zijn legio. Een cijfercode voor het vergrendelen van je telefoon lijkt ineens heel ouderwets en wie weet komt er een moment waarop je niet meer tien verschillende inlogcodes hoeft te onthouden, omdat je met je eigen vingerafdruk heel snel en heel veilig inlogt.

De vingerafdruktechnologie heeft ook positieve implicaties voor de veiligheid van mobiel bankieren. Want hoewel bankzaken regelen via je smartphone in principe als zeer veilig wordt beschouwd, is het toch niet zonder risico’s. Hackers slagen er bij tijd en wijle nog steeds in om veiligheidscodes te kraken die zijn opgeslagen in de veiligheidssleutel van een mobiel toestel. Bovendien is er altijd het risico dat iemand ziet dat je een geheime code intoetst, net zoals dat bij een pinautomaat het geval is. Tot nu toe gaat het dus ook nog wel eens mis en bij veel banken is er sinds mobiel betalen gemeengoed is geworden dan ook een groei te zien geweest in helpdesk vacatures om de vele vragen van klanten over dit onderwerp te kunnen beantwoorden. Met de nieuwe vingerafdruktechnologie zouden de genoemde problemen, in ieder geval voor een groot deel, verholpen moeten zijn. Een vingerafdruk is immers een stuk moeilijker te stelen dan een inlogcode.

Naar de nieuwe iPhone wordt intussen halsreikender uitgekeken dan ooit, zo lijkt het. En hoewel Apple onlangs voor het eerst het veld moest ruimen als wereldmarktleider voor Samsung, gaat het allesbehalve slecht met het bedrijf. In het afgelopen kwartaal verkocht de Amerikaanse techgigant maar liefst 31,2 miljoen iPhones, een recordaantal. Met de nieuwe iPhone heeft het bedrijf een goede kans om in ieder geval een gedeelte van het marktaandeel terug te veroveren.

Eerder meldden wij op deze website al dat er naast de iPhone 5s/6 ook voor het eerst een goedkoper model op de markt gaat komen, die naar verluidt de naam iPhone 5c krijgt. Volgens de geruchten zullen beide toestellen omstreeks dezelfde tijd in de schappen komen te liggen.