Door Apple is een nieuw patent ingediend waarmee de Apple Watch nog meer kan gaan werken als een medisch apparaat. Vitale functies kunnen door het apparaat worden gemeten. Wanneer je in nood bent kan de Watch een melding uitzenden.

Het patent is gepubliceerd door het U.S. Patent and Trademark Office. Het patent heeft de naam: Care event detection and alerts. De Apple Watch kan met de functie care events registreren bijvoorbeeld door het meten van de hartslag van de gebruiker. Indien daar storingen in worden gemeten kan het apparaat automatisch een melding sturen naar nooddiensten of familie. In het patent wordt de Apple Watch niet specifiek genoemd. Wel lijkt dat apparaat het meest logisch voor de uitvoering van het patent. De Watch bezit namelijk hardware en sensoren die het lichaam kunnen meten maar ook meldingen kunnen doorsturen via de gekoppelde iPhone. Het is nog niet bekend met welke iPhone modellen dit mogelijk wordt.

Ook is het mogelijk dat de Apple Watch en iPhone zullen samenwerken. De gebruiker kan vooraf een lijst instellen met mensen die een melding krijgen wanneer er een ‘care event’ plaats vindt. Wel moet er nog het een en ander gebeuren, het is niet de bedoeling dat de Watch vals alarm slaat. Ook is het de bedoeling dat eerst familieleden alarm krijgen voordat ook daadwerkelijk nooddiensten worden benaderd. Het gaat voorlopig om een patent, niet duidelijk is of Apple hier überhaupt wat mee gaat doen.