Uit onderzoek van de University of San Diego blijkt dat ondanks de beloften van Apple, veel iPhone apps toegang krijgen tot een uniek nummer van het toestel waarmee onder andere de locatie van de iPhone kan worden bijgehouden. De onderzoekers hebben 225.000 apps op 90.000 iPhones bekeken. Uit de resultaten bleek dat tussen februari en december 2012 48% van deze apps de Unique Device identifier (UDID) te benaderen. Met deze code kan worden erkend om wat voor apparaat het gaat maar ook kunnen bijvoorbeeld advertentiebureaus deze code gebruiken. Advertenties worden door deze bureaus afgestemd op het gedrag van de gebruiker.
In 2011 ontkende Apple dat UDID werd opgeslagen en doorgestuurd naar derden. Apple stelde dat het om anonieme gegevens gaat maar besloot toch om het gebruik van UDID door apps niet meer toe te staan. Toch blijkt uit nieuw onderzoek dat veel apps de code nog steeds benaderen.

Door een speciale app op diverse iPhones te installeren werd het onderzoek uitgevoerd. Deze app (ProtectMyPrivacy app) houdt bij welke apps toegang krijgen tot welke gegevens en wanneer zij toegang krijgen tot deze gegevens. Deze app is enkel te installeren op een iPhone met jailbreak. Met jailbreak kunnen gebruikers apps en software installeren en daarnaast verschillende instellingen aanpassen. De resultaten gelden aldus de onderzoekers voor alle iPhone-gebruikers. De apps waren namelijk normale apps. De resultaten van het onderzoek komen overeen met een eerder onderzoek uit Frankrijk waaruit bleek dat de helft van de iPhone-apps UDID gebruikt. Het beleid rondom UDID zal met het nieuwe besturingssysteem van Apple (iOS7) worden veranderd. Apps krijgen met iOS7 geen toegang meer.