Veel mensen wisten niet waarom maar worden nu op de hoogte gesteld van de fouten bij saffierfabrikant GT Advanced Technologies (GTAT). Zij zijn verantwoordelijk voor het feit dat de iPhone 6 en 6 plus dit jaar geen saffierscherm heeft gekregen. De fout is komen te liggen bij de productie hiervan. Nu denk je wat kan er nu misgaan dat er geen iPhone 6 of 6 plus met saffierscherm is afgeleverd. De bedoeling was in ieder geval wel om de nieuwe toestellen van Apple af te leveren met een saffierglas beeldscherm. De kwaliteit van de iPhone 6 zou hier zeker mee vooruit gaan. Toch ging het mis tijdens de productie en kwam de iPhone 6 en 6 plus zonder saffierscherm te zitten.

Een reconstructie van het faillissement van GTAT werd gemeld in de Wall Street Journal. In oktober ging het bedrijf op de korrel. Dit alles door één hele domme fout.

Een saffierleverancier vinden was voor Apple een moeilijke taak. Er zijn weinig bedrijven die deze taak op zich wilden nemen. Uiteindelijk was het GTAT die met een miljoenen lening een fabriek ging bouwen. De meeste leveranciers wilden niet met Apple samenwerken. De prijs die Apple wou betalen stond niet in de verhouding van de werkzaamheden. De overeenkomst die Apple sloot met GTAT om 2000 ovens te bouwen voor de productie van de schermen. Er zou meer dan 250 kilo aan saffierglas in blokken uit moeten komen.

Waar ging het mis?

Nu denk je waar kan het misgaan. De productie zelf was al een hele klus. De saffierblokken waren vaak onbruikbaar omdat er bijvoorbeeld een barst in zat. Er kwam dan ook een heus blokkenkerkhof. Een blok kostte ongeveer $20.000 en de helft van de blokken was ongeveer onbruikbaar. Ongelooflijk veel geld kostte dit project. Dit is nog steeds geen reden om geen saffierglas te hebben. De werknemers (Er waren ongeveer 700 fte’s) wisten soms niet eens wat ze moesten doen. Het geld vloog de deur uit. Er waren veel storingen en in het gehele proces zijn bijna 500 blokken met een waarde van een miljoen bijna naar de recycling gegaan. Ze werden naar het recyclingpunt gestuurd terwijl ze goed waren. Gelukkig konden deze nog net op tijd gered worden. Het was toen al duidelijk dat de iPhone 6 en 6 plus zonder saffierscherm zouden komen te zitten. Het is dan ook wachten op een volgende klap.

De fabrikant GTAT was zover dat het een faillissement ging aanvragen, maar niet direct Apple hiervan op de hoogte ging stellen. Apple had er anders waarschijnlijk een stokje voor gestoken. Tegen Wall Street Journal is door betrouwbare bronnen gemeld dat Apple expres niets werd verteld over een eventueel faillissement. In de rechtbank heeft Apple gelukkig nog het één en ander voor elkaar gekregen. De opbrengst van de ovens etc. gaat naar Apple. Het bedrijf was Apple immers miljoenen schuldig. De lens en thuisknop van de iPhones zijn wel van het saffier gemaakt en ook de duurdere iWatch zal hier van gemaakt worden. Waarschijnlijk is Apple in zee gegaan met enkele Chinese en Zuid-Koreaanse bedrijven.

Wil je meer weten over alle ontwikkelingen omtrent Apple en iPhone? Ga dan naar Goedkoopste-iPhone.nl!